Säännöt
Alla yhdistyksen voimassa olevat säännöt.
Hyväksytty yhdistyksen kokouksessa syyskokouksessa 21.4.2024 ja ovat voimassa 1.1.2025 alkaen.
1§ Yhdistyksen nimi
Yhdistyksen nimi on Suomen Hovawart Ry ja kotipaikka Helsinki. Yhdistyksen virallinen kieli on suomi.
2§ Suhteet muihin järjestöihin
Yhdistys kuuluu jäsenenä Suomen Kennelliitto-Finska Kennelklubben ry:hyn, josta näissä säännöissä käytetään lyhennystä Kennelliitto sekä Internationale Hovawart Föderation:iin (IHF).
3§ Yhdistyksen toiminta ja tarkoitus
Yhdistyksen tarkoituksena on edistää puhdasrotuisten hovawarttien kasvatusta ja käyttöä sekä hovawartharrastusta Suomessa. Yhdistys antaa jalostusneuvontaa. Yhdistys seuraa rodun kehitystä sekä Suomessa että muualla maailmassa. Yhdistys pitää yhteyttä vastaaviin ulkomaisiin järjestöihin.
Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys:
- voi järjestää kursseja, harjoitus- ja opetustilaisuuksia sekä
- muuta vastaavaa toimintaa
- voi järjestää kilpailuja, näytöksiä, retkiä, leirejä ja muita tapahtumia
- voi ylläpitää yhdistyksen sähköisiä viestintäkanavia
- voi harjoittaa julkaisutoimintaa ja julkaista yhdistyksen tiedotteita ja muuta viestintää eri viestintäkanavissa
- neuvoo ja ohjaa jäseniään
- kokoaa jäsenet yhteiseen toimintaan ja ylläpitää yhteyksiä muihin alan yhdistyksiin
- voi hankkia tarvittavia aineistoja ja välineitä yhdistyksen käyttöön
- voi omistaa kiinteää omaisuutta
Toimintansa tukemiseksi yhdistys voi, hankittuaan tarvittaessa asianomaisen luvan:
- järjestää rahankeräyksiä ja arpajaisia
- järjestää maksullisia tilaisuuksia
- ottaa vastaan avustuksia, lahjoituksia ja testamentteja
4§ Jäsenistö
Jäseneksi voidaan hyväksyä henkilö, joka hyväksyy yhdistyksen tarkoituksen. Jäsenmaksun suuruudesta päättää yhdistyksen syyskokous. Jäsenryhmiä, joilla voi olla erisuuruiset kalenterivuosittaiset jäsenmaksut, ovat varsinaiset jäsenet, perhejäsenet, pentuejäsenet, kannattajajäsenet ja ainaisjäsenet.
- Varsinainen jäsen suorittaa varsinaiselle jäsenelle säädetyn jäsenmaksun.
- Perhejäsen on varsinaisen jäsenen kanssa samassa taloudessa asuva henkilö, jonka jäsenmaksu suoritetaan varsinaisen jäsenen jäsenmaksun kanssa. Perhejäsenellä on täydet jäsenoikeudet, mutta hänelle ei lähetetä Hovawartti-lehteä.
- Pentuejäsen on kasvattajan maksama pennunostaja, joka ei ole entuudestaan yhdistyksen jäsen. Pentuejäsenellä on täydet jäsenoikeudet. Pentuejäsenyys kestää yhden kalenterivuoden, jonka aikana jäsen voi hakea yhdistyksen varsinaista jäsenyyttä tai hänet erotetaan jäsenyydestä.
- Ainaisjäsen on henkilö, joka maksaa vähintään viidentoista vuoden jäsenmaksun yhdellä kertaa. Ainaisjäsenellä on täydet jäsenoikeudet.
- Kannattajajäsen on henkilö tai oikeuskelpoinen yhteisö tai säätiö, joka haluaa kannattaa yhdistyksen toimintaa. Kannattajajäsenellä ei ole jäsenoikeuksia.
Jäseneksi voi hakeutua henkilö, joka täyttää jäsenhakemuksen kulloinkin voimassa olevien ohjeiden mukaisesti. Hallitus hyväksyy muut kuin kunniajäsenet.
Kunniajäseneksi voidaan yhdistyksen kokouksessa kutsua hallituksen ehdotuksen perusteella henkilö, joka on erityisen ansiokkaasti edistänyt yhdistyksen tarkoitusperien toteutumista. Kutsumisen ehtona on, että yhdistyksen kokouksessa vähintään kaksi kolmasosaa (2/3) äänestykseen osallistuneista jäsenistä kannattaa esitystä. Kunniajäsenellä ei ole jäsenmaksuvelvollisuutta, mutta saavutetut jäsenoikeudet säilyvät.
Jäsen voi erota yhdistyksestä ilmoittamalla siitä kirjallisesti hallitukselle tai sen puheenjohtajalle tai ilmoittamalla erosta yhdistyksen kokouksessa. Maksettua jäsenmaksua ei makseta takaisin.
Yhdistyksen hallitus voi katsoa eronneeksi jäsenen, joka ei ole kuukauden kuluessa eräpäivästä maksanut jäsenmaksuaan. Hallitus voi hyväksyä hänet uudelleen jäseneksi; tällöin hänen on maksettava säännöissä määrätyt maksut.
Eronneella jäsenellä ei ole oikeutta yhdistyksen omaisuuteen eikä jäsenetuihin.
§5 Jäsenen erottaminen ja seuraamukset
Jäsenelle voidaan määrätä seuraamuksia, tai hänet voidaan erottaa yhdistyksestä joko määräajaksi tai pysyvästi mikäli jäsen:
- on julkisesti esittänyt perättömiä väitteitä yhdistyksen jäsenistä, hallituksesta, toimikunnista tai toimihenkilöistä tai
- on harjoittanut jalostustyötä ja/tai kasvatustoimintaa sopimattomalla tavalla tai
- on rikkonut yhdistyksen sääntöjä vastaan tai
- ei ole noudattanut rodun jalostuksen tavoiteohjelmaa (JTO) tai
- on vaikeuttanut menettelyllään huomattavasti yhdistyksen toimintaa tai
- on erotettu Kennelliiton jäsenyydestä tai
- on tuomittu eläinsuojelurikkomuksesta tai -rikoksesta.
Jäsenen erottamiseen tarvitaan hallituksen kahden kolmasosan (2/3) enemmistö. Jäsentä on kuultava ennen äänestystä. Erottamisäänestys tapahtuu aina suljetuin lipuin. Erottamisesta on tiedotettava jäsenelle neljäntoista (14) vuorokauden kuluessa päätöksestä.
Hallituksen määräämiä seuraamuksia ovat:
- huomautus tai
- varoitus tai
- määräaikainen kielto osallistua yhdistyksen tapahtumiin ja/tai
- määräaikainen poistaminen jalostusneuvonnan piiristä ja/tai kasvattajalistalta ja/tai pentulistalta ja/tai
- määräaikainen pidättäminen yhdistyksen luottamustehtävistä
Hallitus päättää seuraamuksista yksinkertaisella äänten enemmistöllä jäsentä kuultuaan, päätöksestä on tiedotettava jäsenelle neljäntoista (14) vuorokauden kuluessa päätöksestä.
Hallitus käsittelee sille kirjallisesti ilmoitetut kurinpidolliset asiat. Käsiteltävä asia tulee vireille hallituksen jäsenen, yhdistyksen jäsenen, toimikunnan, toimihenkilön tai muun tahon kirjallisesta ilmoituksesta hallitukselle. Ilmoituksesta tulee selvitä tapahtumien kulku, olosuhteet sekä aika ja paikka, joissa henkilö on menetellyt vastoin yhdistyksen sääntöjä, hallituksen päätöksiä tai muita hyväksyttyjä ohjeita.
Hallitus päättää ja panee täytäntöön kurinpitoasiat. Ennen päätöstä, on hallituksen kuultava asianomaista joko suullisesti tai kirjallisesti. Vastauksen antamatta jättäminen ei estä asian käsittelyä. Kurinpitotoimenpiteitä voidaan antaa yksittäin tai tarvittaessa liittää mukaan yksi tai useampi seuraamus.
Erotetulla jäsenellä ei ole oikeutta yhdistyksen omaisuuteen eikä jäsenetuihin.
6§ Hallitus
Yhdistyksen asioita hoitaa hallitus, johon kuuluu syyskokouksessa valitut puheenjohtaja ja yhdeksän (9) varsinaista jäsentä sekä kolme (3) varajäsentä. Puheenjohtajan, varsinaisten jäsenten ja varajäsenten toimikausi on kolme (3) vuotta. Erovuorossa on joka vuosi kolme (3) varsinaista jäsentä ja yksi varajäsen.
Hallitus valitsee keskuudestaan varapuheenjohtajan ja ottaa sihteerin, rahastonhoitajan ja muut tarvittavat toimihenkilöt.
Hallitus kokoontuu puheenjohtajan tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtajan kutsusta, kun he katsovat siihen olevan aihetta, tai kun kolme (3) hallituksen jäsentä sitä vaatii.
Hallitus on päätösvaltainen, kun vähintään puolet sen jäsenistä, puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja mukaan luettuna on läsnä. Asiat ratkaistaan yksinkertaisella ääntenenemmistöllä. Äänten mennessä tasan ratkaisee puheenjohtajan mielipide, vaaleissa kuitenkin arpa.
7§ Yhdistyksen nimen kirjoittaminen
Yhdistyksen nimen kirjoittaa puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja. Sihteeri ja rahastonhoitaja voivat yhdessä puheenjohtajan tai varapuheenjohtajan kanssa kirjoittaa yhdistyksen nimen. Hallitus voi erikseen antaa nimenkirjoittamiseen henkilökohtaisen oikeuden jollekulle muista hallituksen jäsenistä.
8§ Tilit
Yhdistyksen toiminta- ja tilikausi on yksi (1) kalenterivuosi. Tilinpäätös tarvittavine asiakirjoineen ja hallituksen vuosikertomus on annettava toiminnantarkastajalle viimeistään kolme (3) viikkoa ennen vuosikokousta. Toiminnantarkastajan tulee antaa kirjallinen lausuntonsa hallitukselle viimeistään viikkoa ennen vuosikokousta.
9§ Kokousten koollekutsuminen
Yhdistyksen kokoukset kutsuu koolle hallitus. Kokouskutsu on lähetettävä vähintään kaksi (2) viikkoa ennen kokousta, joko julkaistava yhdistyksen kotisivuilla tai jäsentiedotteessa tai toimitettava sähköpostitse jokaiselle jäsenelle jäsenrekisteriin merkittyyn osoitteeseen.
10§ Yhdistyksen kokoukset
Yhdistyksen kevätkokous pidetään vuosittain helmi-huhtikuussa ja syyskokous loka-joulukuussa. Ylimääräinen kokous pidetään, kun yhdistyksen kokous niin päättää tai kun vähintään yksi kymmenesosa (1/10) yhdistyksen äänioikeutetuista jäsenistä sitä hallitukselta erityisesti ilmoitettua asiaa varten kirjallisesti vaatii.
”Yhdistyksen kokoukseen voidaan osallistua hallituksen tai yhdistyksen kokouksen etukäteen niin päättäessä tietoliikenneyhteyden tai teknisen apuvälineen avulla. Yhdistyksen kokous hyväksyy äänestys- ja vaalijärjestyksen.”
Yhdistyksen kokouksessa on jokaisella varsinaisella jäsenellä, perhejäsenellä, pentuejäsenellä, kunniajäsenellä ja ainaisjäsenellä yksi (1) ääni. Kokouksissa saavat äänestää yhdistyksen kuusitoista (16) vuotta täyttäneet sääntöjen 4 §:n määrittelemät jäsenet.
Yhdistyksen päätökseksi tulee, ellei säännöissä ole toisin määrätty, se mielipide, jota on kannattanut yli puolet annetuista äänistä, äänten mennessä tasan, kokouksen puheenjohtajan ääni ratkaisee. Henkilövaaleissa äänten mennessä tasan, ratkaistaan tulos arvalla.
11§ Kevätkokous
Kevätkokouksessa käsitellään seuraavat asiat:
- Kokouksen avaus
- Valitaan kokoukselle puheenjohtaja, sihteeri, kaksi pöytäkirjantarkastajaa ja tarvittaessa kaksi ääntenlaskijaa
- Todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus
- Hyväksytään kokouksen työjärjestys
- Esitetään tilinpäätös, vuosikertomus ja toiminnantarkastajan lausunto
- Päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta ja vastuuvapauden myöntämisestä
- Käsitellään muut kokouskutsussa mainitut asiat
Mikäli yhdistyksen jäsen haluaa saada jonkin asian kevätkokouksen käsiteltäväksi, on hänen siitä kirjallisesti ilmoitettava hallitukselle 15.1. mennessä.
12§ Syyskokous
Syyskokouksessa käsiteltävät asiat:
- Kokouksen avaus
- Valitaan kokoukselle puheenjohtaja, sihteeri, kaksi pöytäkirjantarkastajaa ja tarvittaessa kaksi ääntenlaskijaa
- Todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus
- Hyväksytään kokouksen työjärjestys
- Vahvistetaan toimintasuunnitelma, tulo- ja menoarvio sekä jäsenmaksujen suuruus
- Valitaan hallituksen puheenjohtaja (jos erovuorossa) ja hallituksen jäsenet erovuoroisten tilalle
- Valitaan toiminnantarkastaja ja varatoiminnantarkastaja
- Käsitellään muut kokouskutsussa mainitut asiat
Mikäli yhdistyksen jäsen haluaa saada jonkin asian syyskokouksen käsiteltäväksi, on hänen siitä kirjallisesti ilmoitettava hallitukselle 15.9. mennessä.
13§ Sääntöjen muuttaminen ja yhdistyksen purkaminen
Päätös sääntöjen muuttamisesta ja yhdistyksen purkamisesta on tehtävä yhdistyksen kokouksessa vähintään kolmen neljäsosan (3/4) enemmistöllä annetuista äänistä.
Kokouskutsussa on mainittava sääntöjen muuttamisesta tai yhdistyksen purkamisesta.
Päätös yhdistyksen purkamisesta on tehtävä kahdessa peräkkäisessä kokouksessa, joiden välillä on oltava vähintään kuukausi. Yhdistyksen purkautuessa käytetään yhdistyksen varat yhdistyksen tarkoituksen edistämiseen purkamisesta päättävän kokouksen määräämällä tavalla. Yhdistyksen tullessa lakkautetuksi käytetään varat samaan tarkoitukseen.