Rotumääritelmä

FCI:n ryhmä 2, alaryhmä 4. Hyväksytty: FCI 12.1.1998, käännös SKL-FKK 13.5.2000

Käyttötarkoitus

Käyttökoira.

Lyhyt historiaosuus

Hovawart on hyvin vanha saksalainen käyttökoirarotu. Rodun nimi muodostuu keskiyläsaksalaisista sanoista Hova = der Hof (piha) ja wart = der Wächter (vartija). Vuodesta 1922 lähtien rotua elvytettiin käyttämällä jalostukseen tyypiltään samankaltaisia koiria, joita edelleen löydettiin maatiloilta. Lisäksi alkuvuosina tehtiin risteytyksiä saksanpaimenkoirien, newfoundlandinkoirien, leonberginkoirien ja muiden rotujen kanssa. Tiukoilla valinnoilla alkuperäinen käyttökoiratyyppi saatiin uudelleen esiin. Alkuperämaassa rodun terveyteen kiinnitetään runsaasti huomiota. Erityisesti lonkkavika on saatu vähenemään muutamaan prosenttiin käyttämällä vuosikymmenien ajan tervelonkkaisia jalostuskoiria. Edellytetään, että nämä ponnistelut ovat kaikkien hovawart-yhdistysten esikuvana.

Yleisvaikutelma

Voimakas, keskikokoinen, hieman pitkänomainen, pitkäkarvainen käyttökoira. Sukupuolileima on selvä etenkin pään muodossa ja ruumiinrakenteessa.

Tärkeitä mittasuhteita

Rungon pituus on suunnilleen 110 – 115 % säkäkorkeudesta

Käyttäytyminen / luonne

Arvostettu monipuolinen käyttökoira. Luonteeltaan tasainen ja hyväntahtoinen. Hovawartilla on suojelu- ja taistelutahtoa, itsevarmuutta ja kuormitettavuutta, kohtuullisesti temperamenttia ja erittäin hyvä hajuaisti. Tasapainoinen ruumiinrakenne ja voimakas kiintymys perheeseen tekevät rodusta erinomaisen seura-, vahti-, suojelu-, pelastus- ja jälkikoiran.

Pää

Kuononselkä on suora ja yhdensuuntainen kallo-osan kanssa. Kallo ja kuono ovat suunnilleen yhtä pitkät. Pään nahka on tiivis.

Kallo-osa
Voimakas; otsa on leveä ja kaareva

Otsapenger
Selvästi havaittava.

Kirsu
Sieraimet ovat avoimet. Merkkivärisillä ja mustilla koirilla kirsu on musta; vaaleilla kirsu on musta, joskin vuodenajoista johtuva tilapäinen vaaleneminen on sallittua.

Kuono-osa
Voimakas, sekä sivulta että ylhäältä katsottuna hieman kapeneva.

Huulet
Tiiviit.

Hampaat / purenta
Täydellinen ja voimakas leikkaava purenta, jossa hammaskaavion mukaisesti 42 hammasta. Hampaat ovat kohtisuorassa leukoihin nähden. Tasapurenta on sallittu.

Silmät
Soikeat, eivät ulkonevat eivätkä syvällä sijaitsevat, väriltään tummanruskeasta keskiruskeaan. Silmäluomet ovat tiiviit.

Korvat
Löysästi riippuvat, kolmion muotoiset, ylös ja kauas toisistaan kiinnittyneet, saavat kallon näyttämään todellista leveämmältä. Korvankärki on hieman pyöristynyt ja ulottuu vähintään suupieleen. Koiran ollessa rauhallinen korvat riippuvat päänmyötäisinä, sen ollessa tarkkaavainen ne voivat olla hieman eteenpäin suuntautuneet. Korvan etureuna on suunnilleen silmän ja niskakyhmyn puolivälissä.

Kaula
Voimakas ja keskipitkä. Kaulan nahka on tiivis.

Runko

Selkä
Suora ja kiinteä.

Lanne
Voimakas ja hieman lantiota pitempi.

Lantio
Keskipitkä ja hieman viisto.

Rintakehä
Leveä, syvä ja voimakas.

Häntä
Tuuheakarvainen, ulottuu kintereiden alapuolelle, ei maahan asti. Koiran mielialan mukaisesti häntä on asennoltaan joko korkealle selän ylle kaartunut tai alhaalla riippuva.

Raajat

Eturaajat

Yleisvaikutelma
Eturaajat ovat vahvat, edestä sekä sivulta katsottuna suorat ja pystyt.

Lavat
Erittäin lihaksikkaat. Lapaluut ovat pitkät ja viistot.

Olkavarret
Pitkät ja tiiviisti rungon myötäiset.

Kyynärpäät
Tiiviisti rintakehän myötäiset.

Ranteet
Vahvat.

Välikämmenet
Kohtuullisen viistot.

Käpälät
Pyöreähköt, vahvat ja tiiviit. Varpaat ovat kaareutuneet ja tiiviisti yhdessä. Kynnet ovat merkkivärisillä ja mustilla koirilla mustapigmenttiset, vaaleilla pigmentti voi olla vaaleampi.

Takaraajat

Yleisvaikutelma
Takaraajat ovat vahvat, hyvin kulmautuneet ja takaa katsottuna pystyasentoiset.

Reidet ja sääret
Erittäin lihaksikkaat.

Kintereet
Voimakkaat ja matalat.

Käpälät
Kuten etukäpälät. Kannukset poistetaan maissa, joissa se ei ole lailla kielletty.

Liikkeet

Kaikissa liikuntamuodoissa edestä ja takaa katsottuna suorat ja maatavoittavat. Ravissa askel on pitkä ja takaraajan työntö voimakas.

Nahka

Kauttaaltaan tiiviisti rungonmyötäinen. Merkkivärisillä ja mustilla koirilla nahan sävy on sinertävä, vaaleilla enimmäkseen vaaleanpunainen.

Karva

Vahvaa, pitkää, hieman laineikasta, rungonmyötäistä ja tiheää. Hieman aluskarvaa. Karva on rinnassa, vatsassa, eturaajojen ja reisien takaosassa sekä hännässä pitempää kuin muualla. Päässä ja raajojen etupuolella karva on lyhyttä.

Väri

Kolme värimuunnosta: merkkivärinen, musta ja vaalea.

Merkkivärinen
Karvapeite on musta ja kiiltävä, merkit ovat keskivaaleat. Päässä merkit alkavat kuonon sivuilta ja ulottuvat suupielen ympäri kurkun alle. Silmien yläpuolella on selvästi havaittavat pisteenmuotoiset merkit. Rinnassa on kaksi vierekkäin olevaa merkkiä, jotka saattavat olla yhdistyneet. Eturaajoissa merkit ulottuvat sivulta katsottuna varpaista suunnilleen välikämmeneen ja jatkuvat raajan takaosassa kyynärpään korkeudelle. Takaraajojen merkit ovat sivulta katsottuna kintereen alapuolella leveänä juovana. Kintereen yläpuolella näkyy enää vain kapea juova, joka ulottuu raajan etupuolella vatsan korkeudelle. Hännän tyven alapuolella on myös merkki. Kaikki merkit ovat selvärajaiset. Yksittäiset pienet valkoiset merkit rinnassa sekä yksittäiset valkoiset karvat varpaissa ja hännänpäässä ovat sallittuja. Silmäluomet, huulet ja päkiät ovat mustapigmenttiset.

Musta
Karvapeite on musta ja kiiltävä. Yksittäiset pienet valkoiset merkit rinnassa sekä yksittäiset valkoiset karvat varpaissa ja hännänpäässä ovat sallittuja. Silmäluomet, huulet ja päkiät ovat mustapigmenttiset.

Vaalea
Karvapeite on keskivaalea, kiiltävä ja vaalenee vatsaan ja raajoihin. Yksittäiset pienet valkoiset merkit rinnassa sekä yksittäiset valkoiset karvat varpaissa ja hännänpäässä ovat sallittuja. Silmäluomet, huulet ja päkiät ovat mustapigmenttiset.

Säkäkorkeus

Urokset 63 - 70 cm, nartut 58 - 65 cm.

Virheet

Kaikki poikkeamat edellämainituista kohdista luetaan virheiksi suhteutettuna virheen vakavuuteen.

Hylkäävät virheet

Yleisvaikutelma 
puutteellinen rotutyyppi, voimakkaat poikkeamat sukupuolileimassa.

Mittasuhteet 
voimakkaasti rotumääritelmästä poikkeavat. 

Luonne 
aggressiivisuus, arkuus, paukkuarkuus tai apaattisuus. 

Pää 
otsapenkereen puuttuminen; sini- tai herasilmäisyys; pysty-, taitto- tai ruusukorvaisuus, ulkonevat korvat; ylä-, ala- tai ristipurenta; useamman kuin yhteensä kahdenn ja/tai M3n puuttuminen, muun yksittäisen hampaan puuttuminen. 

Kaula 
selvät kaulapussit tai runsaasti löysää kaulanahkaa. 

Runko 
voimakas notko- tai köyryselkä; kapea tai tynnyrimäinen rintakehä; epämuodostunut tai erittäin lyhyt häntä, voimakkaasti kippura häntä. 

Raajat 
voimakas takakorkeus. 

Karvapeite 
pääsääntöisesti kihara (tiukat kiharat). 

Väri 
Yleistä: Muu kuin rotumääritelmän mukainen väri esim. siniharmaa, riistanvärinen, ruskea, valkoinen, läiskikäs, vaalean värin nokisuus tai täydellinen kirjavuus. Valkoiset läiskät. Yksittäiset valkoiset karvat reiden sisäpuolella eivät estä jalostuskäyttöä. 
Merkkivärinen: varsinaisten merkkien lisäksi olevat harmaat tai ruskeat merkit, muun värinen kuin musta aluskarva vallitsevana, harmaat tai valkeahkot merkit vallitsevana. 
Musta: harmaat tai ruskeat merkit, muun värinen kuin musta aluskarva vallitsevana. 
Vaalea: yksittäiset valkoiset karvat kuononselässä eivät estä jalostuskäyttöä; tasainen punaisenvaalea väri ilman vaalennuksia, korvia myöten valkoisenvaalea väri, selvärajaiset valkoiset merkit, tummat merkit tai tumma maski. 

Koko 
säkäkorkeuden alitus, säkäkorkeuden ylitys yli 3 cm:llä. 

HUOM. Uroksilla tulee olla kaksi normaalisti kehittynyttä kivestä täysin laskeutuneina kivespussiin.